Tineri pentru România

 

Istoricul proiectelor « Tineri pentru Romania »

 

Activitatile grupurilor de tineri belgieni in Romania au debutat in anul 1992, in baza unei relatii dintre comunele Gesves (Provincia Namur – Belgia) si Berlu (Judetul Hunedoara – Romania).

Finalitatea primelor proiecte a fost aceea de a organiza tabere de voluntariat in Romania pentru grupuri structurate de tineri belgieni, pe timpul vacantelor de vara, atat in scopul realizarii unor activitati de « animatie » (activitati distractive si educative) pentru copiii romani si dezvoltarii ideii unei initiative similare la tinerii romani, cat si pentru a le oferi tinerilor belgieni oportunitatea de a cunoaste cultura romaneasca si imbogatirea reciproca a cunostintelor.

In luna iulie 2002, Asociatia Solidaritate Horia-Quévy[1] se lanseaza si ea in acest proiect, un prim grup de tineri voluntari belgieni (scuti) deplasandu-se in comuna partenera Horia (Judetul Neamt) pentru a « anima » copiii de aici.

In fata succesului acestei primei experiente precum si a solicitarilor comunelor vecine, Asociatia Solidaritate Horia-Quévy continua proiectul, extinzandu-l ulterior si la alte judete.

Din anul 2002 si pana in prezent, la initiativa si cu sprijinul Asociatiei Solidaritate Horia – Quévy, mai mult de 3.000 de scuti belgieni s-au deplasat in Romania, fie pentru a « anima » copii, fie pentru a realiza mici santiere de renovare, de ecologizare sau ajutorare a taranilor la lucrarile campului.

Din ianuarie 2012, asociatia Solidaritate Horia-Quévy s-a transformat in asociatia “Jeunes en Roumanie” (Tineri pentru Romania).[1] Asociatie de cooperare dintre comunele Quévy (Hainaut - Belgia) si Horia (Neamt – Romania).